Lekdetectie Zuid is gespecialiseerd in het opsporen van lekkages in de breedste zin van het woord. Afhankelijk van de soort lekkage, passen ze specifieke opsporingsmethodes toe. Eén van deze methodes is een Blowerdoortest. Vanaf 2022 is het voor nieuwbouwhuizen en -projecten verplicht om aan een bepaalde mate van luchtdichtheid te voldoen. Een Blowerdoortest is de manier om op een accurate wijze na te gaan en aan te tonen dat de normen van de BENG wordt voldaan. Lekdetectie Zuid voert deze Blowerdoormetingen met name uit voor de woningbouw. Zo hebben ze onlangs een meting succesvol afgerond in een woonhuis in Venlo (zie voorbeeld hieronder)

Blowerdoormeting

Blowerdoormeting woonhuis Venlo – Lekdetectie Zuid

Meetfiles worden verwerkt via ControleMetingen

Voor het verwerken van de meetgegevens maakt Lekdetectie Zuid gebruikt van Controlemetingen. Volgens Peter, eigenaar van Lekdetectie Zuid is het een gebruikersvriendelijk platform. We hadden eerst zelf een Excel bestand vervaardigd. Nadat we eenmaal de meetfiles hadden geüpload in Controlemetingen, bleek dit een hele handige tool. De meetgegevens en de afbeeldingen komen in één keer op de juiste plek te staan. Alle rapportages zijn ook uniform. Hierdoor weten opdrachtgevers ook precies hoe ze de rapportages moeten lezen, nadat ze eenmaal een toelichting hebben ontvangen.

We merken dat aannemers de conformiteit, die wordt gegeneerd via Controlemetingen, ook als meerwaarde ervaren. Ze verstrekken deze conformiteitsverklaring ook richting de klant, nadat het project is opgeleverd. Hiermee heeft de klant ook een bewijs dat de woning is gebouwd volgens de vastgestelde normen.

Efficiëntie een belangrijke factor

We vroegen Peter of hij nog aanbevelingen heeft richting Controlemetingen. Hierop reageerde hij dat hij in principe geen aanbevelingen had, omdat het na tevredenheid werkt. Vervolgens gaf hij aan dat, indien het nog efficiënter kan, dit uiteraard wel wenselijk is. In de huidige situatie worden de foto’s doorgemaild en de meetfiles op USB gezet, zodat deze geüpload kunnen worden in Controlemetingen, zodra ze op kantoor zijn. Het zou volgens Peter mooi zijn als de gegevens direct ingevoerd kunnen worden op de bouw via een tablet. Waarbij ook de meettechnicus gelijk de gegevens kan invullen. Om hiermee nog meer tijdswinst te kunnen behalen.

Verder lezen

Gerelateerde berichten

  • Hieronder leest u de meest gestelde vragen die worden gesteld aan Controlemetingen.nl. Wat is Controlemetingen.nl? Hèt bouw-platform voor rapportages en conformiteitsverklaringen op het gebied

    Lees meer
  • Uit recentelijk onderzoek van Universiteit Maastricht (UM), dat afgelopen december is gepubliceerd, is naar voren gekomen dat een slechte ventilatie effect heeft op leerprestaties.

    Lees meer
  • Onlangs hebben we Rene Haak van Dwindle Energieadvies een aantal vragen gesteld. Zij maken gebruik van het platform Controlemetingen. We hebben Rene gevraagd na

    Lees meer