Vier luchtlekken die voorkomen in een gebouw of woning
Een lage Qv10 wordt steeds belangrijker. Kort gezegd is dit de luchtverplaatsing tussen binnen en buiten, die op een andere manier ontstaat dan door de daarvoor aangebrachte ventilatieopeningen. Deze luchtdoorlatendheid wordt aangeduid met Qv10. Er zijn een aantal plekken in een gebouw of woning die hierin nog wel eens worden vergeten. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:
1. Installatiewerk
Het is wellicht niet het eerste waar u aan denkt. Er kunnen luchtlekken ontstaan bij wandcontactdozen, aan het buisje van de deurbel of elektrische bediende screens aan de buitengevel. Er komen gelukkig steeds meer goede oplossingen op de markt om dit luchtlek op te lossen. Zo zijn er bijvoorbeeld luchtdichte stopcontacten te verkrijgen om deze luchtlekken tegen te gaan.
2. Het toilet
Het toilet is een plek waar niet gelijk aan wordt gedacht, maar waar ook luchtlekken kunnen ontstaan. Een voorbeeld is dat het gat in de vloer waar de rioolbuis door heen gaat. Deze is vaak niet dicht geschuimd met flexibele luchtdichte pur. Waardoor er een open verbinding ontstaat tussen de begane grond en de kruipruimte. Door het aanbrengen van flexibele luchtdichte pur van bijvoorbeeld Soudal wordt dit luchtlek in de ruwbouwfase gelijk opgelost.
3. Onder de cementdekvloer
Dit punt is vergelijkbaar met de luchtlekken bij het toilet. Dit komt door de volgorde van de werkzaamheden die wordt toegepast in de bouw. Met als gevolg dat het lekt rondom de plinten. Om dit te voorkomen is het daarom van belang dat bij de ruwbouwfase de aansluiting tussen de ruwe betonvloer en het kalkzandsteen binnenspouwblad luchtdicht wordt afgewerkt, voordat de zandcementdekvloer in de woning of gebouw wordt verwerkt.
4. In de meterkast
Tot slot kunnen in de meterkast luchtlekken ontstaan. Hierin zijn buizen bevestigd waar lucht vrij komt tussen de kabel en de buis. Om dit te voorkomen zijn er speciale manchetten te verkrijgbaar, die toe te passen zijn in de meterkast om hiermee de aansluiting tussen de kabel en de buis luchtdicht te kunnen maken.
Vragen?
Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
Bron: aannemersvak
Verder lezen
Gerelateerde berichten
Uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) vloeit de verplichting voort dat bouwaanvragen voor nieuwbouw moeten voldoen aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale
Lekdetectie Zuid is gespecialiseerd in het opsporen van lekkages in de breedste zin van het woord. Afhankelijk van de soort lekkage, passen ze
Vier luchtlekken die voorkomen in een gebouw of woning Een lage Qv10 wordt steeds belangrijker. Kort gezegd is dit de luchtverplaatsing tussen